Kekayaan Jack Ma Melonjak $2 Billion Selepas Alibaba Disaman

Kekayaan Jack Ma Melonjak $2 Billion Selepas Alibaba Disaman

0
SHARE
Jack ma...

CHINA – Syarikat Alibaba Group Holding Ltd mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan China kerana hanya diberikan denda ‘Anti-Monopoli’, ini membolehkan para pelabur menarik nafas lega

Penerimaan simpanan Amerika Alibaba meningkat 9.3% pada hari Isnin di New York, yang mana ini merupakan lonjakan terbesar mereka dalam hampir empat tahun.

Bagi Jack Ma, Pengasas syarikat gergasi e-dagang itu, perkara ini membolehka kekayaannya meningkat $2.3 bilion menjadi $52.1 bilion, menurut Bloomberg Billionaires Index.

Denda $2.8 bilion kurang berat daripada yang ditakuti oleh beberapa pelabur dan hanya berdasarkan 4% daripada penjualan domestik 2019 syarikat, iaitu jauh lebih rendah daripada maksimum 10% yang dibenarkan di bawah undang-undang China. 

Walaupun syarikat gergasi internet itu harus menyesuaikan cara menjalankan perniagaannya, wakil pengerusinya mengatakan Pengawal Selia (Regulators) tidak akan melakukan perbaikan radikal strategi e-dagang dan ketua eksekutifnya menyatakan Alibaba siap untuk melanjutkan.

“Alibaba tidak akan mencapai pertumbuhan tanpa peraturan dan layanan Kerajaan yang baik, serta pengawasan, toleransi dan dorongan yang kritis dari semua pegawai kami yang mana ia sangat penting bagi pembangunan kami,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan terbuka mereka. 

“Untuk ini, kami penuh dengan rasa terima kasih dan rasa hormat.”

Ma, yang direkodkan sebagai orang terkaya di China hingga tahun lalu telah kehilangan berbilion dolar sejak Pengawal Selia (Regulators) negaranya memulakan kempen ‘Anti-Monopoli’, menghentikan tawaran awam awal syarikat pembayaran Ant Group Co. hanya dua hari sebelum dijadualkan untuk dipublikasikan. 

Dia (Jack Ma) kini menjadi orang ketiga terkaya di China selepas Zhong Shanshan syarikat air botol Nongfu Spring Co. dan Pony Ma milik Tencent Holdings Ltd.

Secara berasingan, bank pusat China memerintahkan Ant Group Co. untuk menjadi syarikat pemegangan kewangan yang akan dikawal selia seperti bank. 

Langkah itu, yang diumumkan pada hari Isnin, akan mempunyai implikasi yang luas untuk pertumbuhan syarikat dan kemampuannya untuk terus maju dengan penawaran awam awal. 

Menurut sumber, aaham Alibaba dibuka 3.4% lebih tinggi di Hong Kong pada hari Selasa.